Edebiyat bireyin iç dünyasını esas alan eserler

Bireyin iç dünyasını esas alan eserler nelerdir?

Peyami Safa hemen hemen bütün romanlarında, A. Hamdi Tanpınar Huzur'da, Tarık Buğra Küçük Ağa'da, İbiş'in Rüyası'nda, Mustafa Kutlu öykülerinde ruh çözümlemelerine geniş yer vermiştir.

Bireyin iç dünyasını esas alan hikayelerde hangi konular işlenmiştir?

*Bireyin iç dünyasını esas alan eserlerde; “bunalım, yabancılaşma, bireyin toplumla hesaplaşması, yalnızlık, sıkıntı, bilinçaltı, bireysel sorgulamalar, evrenin düzeni” gibi konular ele alınır.

Bireyin iç dünyasını esas alan eserlerde hangi bilimlerden yararlanmıştır?

Bireyin iç dünyasını esas alan yazarlar insan gerçekliğini farklı bir bakışla anlatmak, modern hayatın insan üzerindeki etkilerini tespit etmek için psikoloji, psikoanalitik (psikoanaliz) gibi bilimlerden ve dolayısıyla Freud'un görüşlerinden faydalanmışlardır.

Bireyin ic dunyasini esas alan hikayelerin ozellikleri nelerdir?

Yazarlar, olaylardan ve insanlardan hareketle bireyin psikolojisini aktarmaya çalışmışlardır. Bireyin iç dünyasını esas alan hikayelerde bunalım, yabancılaşma, bireyin toplumla hesaplaşması, yalnızlık, sıkıntı, bilinçaltı, bireysel sorgulamalar, evrenin düzeni gibi konular ele alınır.

Cumhuriyet döneminde 1940 1960 bireyin iç dünyasını anlatmayı amaçlayan hikaye yazarı kimdir?

*Cumhuriyet Dönemi'nin 1940-1960 yılları arasında bireyin iç dünyasını esas alan, toplumcu gerçekçi, modernist, millî ve dinî duyarlılıkları yansıtan hikâyeler yazılmıştır. *Ahmet Hamdi Tanpınar, Tarık Buğra bireyin iç dünyasını esas alan hikâyeler yazmışlardır.

Cumhuriyet Dönemi Türk Romanında bireyin iç dünyasını esas alan eserler nelerdir?

Fatih-Harbiye: Doğu – Batı çatışmasının anlatıldığı romanıdır. Bir Tereddüdün Romanı: Birinci Dünya Savaşı sonrası ahlak çöküntüsünü işler. Roman: Matmazel Noraliya'nın Koltuğu, Sözde Kızlar, Yalnızız, Mahşer, Canan, Biz İnsanlar… Öykü: Siyah – Beyaz Hikâyeler, İstanbul Hikâyeleri, Bir Mekteplinin Hatıratı…

Modernist eserlerde hangi konular işlenir?

Modernizmi esas alan hikâyelerde olay olmakla birlikte esas olan, olayın birey üzerindeki etkisini anlatmaktır. Modernizmi esas alan eserlerde yalnızlık, toplumdan kaçış, geleneksel değerlere başkaldırı gibi konular işlenir.

About the Author

You may also like these